Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

"νους υγιής εν σώματι υγιεί"

Δεν θυμάμαι πως ακριβώς άρχισα να ψάχνω όλο το θέμα με τη γνωστή φράση "νους υγιής εν σώματι υγιεί", πάντως μου χε κάτσει στο μυαλό απο μια συζήτηση που είχα μικρός με τον πατέρα μου, πως αυτή η φράση ούτε ελληνική ήταν, ούτε ο ρήτοράς της διατείνοταν αυτά που οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν στις μέρες μας.
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως έβλεπα ή άκουγα την φράση επαναλαμβανόμενα απο άτομα που υποτίθεται ότι είναι σπουδαγμένα ή έστω θέλουν να δείχνουν μια "καλή εικόνα" προς τα έξω γι αυτά που λένε, με αποτέλεσμα να φαίνονται γελοίοι σε αυτούς που ξέρουν την αληθινή σημασία των "χαριτωμένων" λεγόμενών τους. Δεν θα πολυλογήσω άλλο μεταφέροντάς σας ένα κείμενο που βρήκα και μπορώ να πω οτι με κάλυψε απόλυτα.


Leave Your Myth In Greece

Μία από τις πιο διαδεδομένες πλάνες στη χώρα του μύθου και του παραμυθιάσματος είναι το κακοποιημένο "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Πρώτον δεν είναι ελληνικό ρητό(sic) όπως το είπε ένας φωστήρας της μεγαλοδημοσιογραφίας. Προέρχεται από ένα στίχο του Λατίνου ποιητή Γιουβενάλη, ο οποίος πουθενά δεν διατείνεται πώς όσοι έχουν γερό σώμα, έχουν και γερό μυαλό. Σ'ένα ποίημά του αναφερόμενος στο τί πρέπει να ζητάει κανείς στην προσευχή του, γράφει "orandum est, ut usset mens sana in corpore sano", δηλ. "πρέπει να εύχεται κανείς να έχει γερό μυαλό μέσα σε υγιές σώμα". Τεράστια διαφορά σ'αυτό που είσαι και σ'αυτό που θά'θελες να είσαι.
Κι αφού έγινε προ(το)γονικό ρητό, η εγχώρια νομενκλατούρα το ανήγαγε σε εθνικό αξίωμα και μοιράζει από τη μία μετάλλια, προνόμια και ντόπες, ενώ από την άλλη καλλιεργεί έναν υφέρποντα κοινωνικό ρατσισμό. Για παράδειγμα ο Στήβεν Χόγγινς δεν μπορεί να έχει γερό μυαλό αφού είναι ανάπηρος. Φέρε μας κανένα χρυσό στους Ολυμπιακούς, και 'μεις θα σου κάνουμε παράτες, φιέστες νά'χει το πόπολο και θα σου δώσουμε και 60 εκατ. Τί να την κάνεις την γνώση; Αυτή είναι προνόμιο των αθλητών με το υγιές σώμα.Αυτούς νά 'χεις πρότυπο. Παραλείπουμε βέβαια το γεγονός ότι πολλοί αθλητικοί τύποι, άνδρες και γυναίκες, είναι διανοητικά πιο καθυστερημένοι και από τους εμπρηστές των δασών ή τους κυνηγούς.

Στό εξωτερικό οι μηχανισμοί της εμπορευματοποίησης κινήθηκαν αλλιώς. Πήραν το στίχο mens sana in corpore sano , τον συντομογράφησαν και έφτιαξαν το λογότυπο msics. Αλλά οι διαφημιστάδες του όρθιου-κάθετου πολιτισμού είδαν ότι η συντομογραφία δεν είναι εύηχη και δεν πουλάει. Άλλαξαν λοιπόν (εύστοχα ομολογώ) το mens(=νους) σε anima και έφτιαξαν το asics TIGER. Μόνο που το anima προσδιορίζει το θηλυκό μέρος του μυαλού κατά τον Freud, το συναισθηματικό, και έτσι αυτοί δεν θεωρούν βέβαια τους ανάπηρους άμυαλους αλλά αναίσθητους.

Πάντως το αρχαίο πνεύμα, δείχνοντας ελληνικό φιλότιμο και μεγαλοθυμία, κατέβηκε πάλι στη Γη -Σ'ευχαριστούμε Απόλλωνα- και τώρα μεταλαμπαδεύει τα ιερά μας ιδανικά στους αλλόφυλους δια-φωτίζοντας τα βάρβαρα ένστικτά τους. Και η συναδέλφωση (πλην της χρηματοοικονομικής) των λαών ελληνικός, μεγάλος, ωραίος και αληθινός μύθος είναι.

απο τον blogger troubadour

Πηγή: http://www.lifo.gr/blogs/troubadour/8591


Και για όποιον ενδιαφέρεται να δεί το κείμενο του ποιητή Γιουβενάλη μπορεί να αντιγράψει το παρακάτω λίνκ:

http://books.google.com/books?id=QO0IAAAAQAAJ&pg=PA119&lpg=PA119&dq=Juvenalis+mens+sana&source=bl&ots=FWlK2RSoyI&sig=sNlCXPZRLoYNE4lESzefQVfc4ko&hl=en&ei=yMyZScWXMJiq-gaazeT2CA&sa=X&oi=book_result&resnum=10&ct=result#PPP14,M1

Και το λινκ για να δεί την επεξήγηση του επίσημου σαιτ της ASICS για τα αρχικά της εταιρίας:

http://www.intersport.com/brands/items/asics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: