Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Άγιος Βαλεντίνος

Να με συγχωρέσουν οι αναγνώστες μου αλλά θα κάνω ακόμα μια επικόλληση (πριν γίνει και ανεπίκαιρο..) ενός κειμένου που διάβασα και μου άρεσε.. Ελπίζω να είναι και η τελευταία.. προς το παρόν τουλάχιστον..


Ιστορίες για αγ(ρ)ίους - Άγιος Βαλεντίνος ο Καρδιοκατακτητής

Ο Άγιος Βαλεντίνος (πραγματικό όνομα: Ροδόλφος), ο επονομαζόμενος και Καρδιοκατακτητής, γεννήθηκε στο Καριόλανο της Ιταλίας (σημερινό Καβλάνο) το 1478 μ.Χ. Από μικρός εθεωρείτο γόης, και σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη αναδειχθεί 4 φορές Μίστερ Κόσμος (αν και τότε ο “Κόσμος” δεν ήταν και τόσο μεγάλος, οπότε σιγά το κατόρθωμα), ενώ είχε ήδη 36 προτάσεις γάμου (εκ των οποίων οι 3 από άνδρες).

Αν και οι πειρασμοί ήταν πολλοί, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν καλός χριστιανός και ποτέ δεν ενέδωσε στο προγαμιαίο σεξ. Γι’αυτό και, όταν γνώριζε κάποια, την παντρευόταν επιτόπου, συνουσιαζόταν μαζί της και μετά την χώριζε με συνοπτικές διαδικασίες - εξάλλου, τότε δεν ήταν και τόσο δύσκολο να βγάλεις διαζύγιο, ενώ δεν υπήρχε όριο γάμων τους οποίους μπορούσε κανείς να κάνει. Επομένως, αυτό που έκανε ο Βαλεντίνος ήταν πέρα για πέρα χριστιανικό.

Πριν κλείσει τα 18 του, ο Βαλεντίνος είχε ήδη συνουσιαστεί με 3.523 γυναίκες, 251 άνδρες, 18 κατσίκες, 6 προβατίνες και 1 χελώνα (μια βραδιά που είχε μεθύσει). Το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό. Όμως, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι με τον τρόπο ζωής του δεν θα κατάφερνε ποτέ να βγάλει λεφτά, κι έτσι είχε δύο επιλογές: Είτε να παντρευτεί μια πλούσια και να αφήσει πίσω του την εργένικη ζωή, είτε να ανοίξει μια δική του επιχείρηση. Και, επειδή το πρώτο θα ήταν και ανήθικο και βαρετό, προτίμησε το δεύτερο.

Ο Βαλεντίνος ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη την Ιταλία, λανσάροντας το “τσοντοθέατρο”, δηλαδή τις θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συνευρισκόταν στη σκηνή με γυναίκες και άνδρες, κι ενώ το κοινό τους παρακολουθούσε - ο προάγγελος, δηλαδή, των τσοντοταινιών. Οι παραστάσεις αυτές ήταν πολύ επιτυχημένες και ορισμένες, όπως το “Ο Ροντόλφο και η Γκόλφω”, έγιναν cult και αγαπήθηκαν από το κοινό της εποχής.

Αρχικά η Εκκλησία αντέδρασε στις παραστάσεις του Βαλεντίνου, υποστηρίζοντας ότι είναι βλάσφημες και προσβλητικές, όμως οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν όταν ο Βαλεντίνος τους εξήγησε ότι επρόκειτο για επιδείξεις της σεξουαλικής πράξης, με σκοπό να κάνουν οι θεατές περισσότερο σεξ και να κάνουν περισσότερα παιδιά, τα οποία θα γινόντουσαν χριστιανόπουλα και θα έκαναν με τη σειρά τους κι άλλα χριστιανόπουλα, και όλα μαζί χαρούμενα στη συντέλεια του κόσμου θα καιγόντουσαν στις αιώνιες φλόγες της Κολάσεως.

Ωστόσο, η τραγωδία τον περίμενε στη γωνία. Και συγκεκριμένα σε μια γωνία της Ρώμης, όπου βρισκόταν για μια παράσταση. Σε αυτήν τη γωνία τον περίμενε ο σύζυγος μιας εκ των συμπρωταγωνιστριών του, η οποία δεν του είχε αποκαλύψει ότι ήταν παντρεμένη, γιατί ήξερε ότι ήταν καλός χριστιανός και δε θα τη δεχόταν αλλιώς στην παράσταση. Όμως ο άνδρας της το έμαθε και ξυλοκόπησε άγρια τον Βαλεντίνο, με αποτέλεσμα αυτός να αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 31 χρονών.

Προς τιμήν του, η Καθολική Εκκλησία όρισε την 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη του έρωτα, των ερωτευμένων, των ανθοπωλών και των ζαχαροπλαστών. Όχι πως η συγκεκριμένη μέρα είχε κάτι σχετικό με τον Βαλεντίνο, απλά η Καθολική Εκκλησία ήθελε να “χτυπήσει” την Ορθόδοξη, που τιμούσε ήδη τους Ακύλα και Πρίσκυλλα, προστάτες του ίδιοι πράγματος.

απο τον The_Stranger

Πηγή: http://www.lifo.gr/blogs/the_stranger/14996

Δεν υπάρχουν σχόλια: